Hierbij bieden wij u de Kaderbrief 2023-2026 aan. Hierin staan de financiële uitgangspunten voor de komende jaren. Met de jaarstukken kijken we terug op 2021, met de voorjaarsrapportage kijken we naar het huidige jaar 2022 en met deze kaderbrief kijken we vooruit.
In deze kaderbrief staan het financieel perspectief en de financiële ontwikkelingen die onvermijdelijk op ons afkomen. Per saldo zorgt dit in 2023 en 2024 voor een negatief en voor 2025 en verder voor een positief structureel financieel perspectief. In deze kaderbrief is geen nieuw beleid opgenomen. Wij zijn van mening dat nieuw beleid en ambities, al dan niet vanuit het raadsakkoord, integraal afgewogen moeten worden. Deze afweging zal op een later moment plaatsvinden in 2022.
Er zijn wel een aantal voorstellen die we in deze kaderbrief aan u voorleggen die invloed hebben op het financieel perspectief. Dit zijn gevolgen van ontwikkelingen die onvermijdelijk op ons afkomen. We hebben daar geen of heel beperkt invloed op, of het niet instemmen met deze voorstellen zorgt voor grote nadelige gevolgen. Bij de OWO-afdelingen is het bijvoorbeeld nodig om budget beschikbaar te stellen om kwetsbaarheden te verminderen. Zo kunnen we blijven voldoen aan de toenemende eisen en voorkomen we risico’s die onze data blootleggen of bedrijfsprocessen stagneren.
Nieuw akkoord en college
Op het moment van schrijven van deze kaderbrief is er nog geen nieuw college. Ook wordt nog gewerkt aan een raads- of coalitieakkoord. De gevolgen hiervan kunnen worden verwerkt in de begroting. Als hierover voor het zomerreces geen helderheid bestaat, ligt het voor de hand dit later via een begrotingswijziging te verwerken.
Economische ontwikkelingen
De economische situatie is o.a. door de oorlog onzeker. De stijgende prijzen zullen ook invloed hebben op de financiën van onze gemeente. In deze kaderbrief is in het financieel perspectief hier geen rekening mee gehouden. We blijven het risico monitoren.
Maartbrief en meicirculaire
Als gemeente ontvangen we geld vanuit het gemeentefonds, de algemene uitkering. Drie keer per jaar (mei, september en december) verschijnt er vanuit het ministerie een circulaire waarin de hoogte van deze uitkering wordt bijgesteld. In de meicirculaire is het gebruikelijk dat het acres (hogere rijksuitgaven zorgt voor een hogere algemene uitkering en andersom) wordt aangepast en we compensatie voor loon- en prijsstijgingen ontvangen. Daarnaast worden in deze circulaire de herverdeling van het gemeentefonds en de gevolgen van het regeerakkoord verwerkt. We hebben dit jaar ook een maartbrief ontvangen. Deze informeert ons over de belangrijkste maatregelen van het coalitieakkoord die betrekking hebben op het gemeentefonds. Het perspectief voor het jaar 2026 is hierin niet in beeld gebracht. Echter rekening houdend met onder meer een lager acres en de opschalingskorting zal dit fors negatiever uitpakken. Hiervoor wachten we de meicirculaire af.
Het financieel perspectief kan er na de meicirculaire 2022 heel anders uit zien. Wij presenteren in deze kaderbrief het huidige financiële perspectief. Zoals gebruikelijk wordt u, voor de raadsvergadering waarin deze kaderbrief wordt behandeld, geïnformeerd over de meicirculaire en daarmee over het nieuwe financiële perspectief.