De Visie op Samenleven, vastgesteld in de gemeenteraad op 15 oktober 2019, beschrijft een brede en integrale visie op de transformatie binnen het sociaal domein. Met de transformatie willen we de burgerkracht in wijken en dorpen stimuleren. We vinden dat zorg en ondersteuning goed georganiseerd moet zijn en makkelijk vindbaar voor inwoners. We investeren in preventieve maatregelen gericht op leefbaarheid en gezondheid (in de brede zin van het woord – positieve gezondheid). We zijn aan de slag met de doorontwikkeling van onze monitor Sociaal Domein zodat we nog beter kunnen sturen op doelmatigheid en doeltreffendheid van inspanningen.
Het Gebiedsteam is er voor iedereen en is laagdrempelig bereikbaar. Inwoners kunnen er terecht met vragen. Het Gebiedsteam helpt de situatie helder te krijgen en samen met de inwoner te kijken wat nodig is om de situatie zelf het hoofd te bieden. Kan de inwoner dit niet op eigen kracht of met hulp van het netwerk? Dan kan het Gebiedsteam zelf lichte vormen van hulp en ondersteuning bieden. Is er meer nodig, dan zorgt het Gebiedsteam voor een passende oplossing in de vorm van geïndiceerde zorg.
We stimuleren, ondersteunen en waarderen de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers. We stimuleren mensen mee te doen aan de samenleving door hen te helpen met het vinden van werk, scholing, vrijwilligerswerk of dagbesteding. Hierbij werken we intensief samen met maatschappelijke partners.