Er komen diverse risico’s en onzekerheden op ons af. Ze zijn niet in het begrotingsperspectief verwerkt, maar hebben als ze werkelijkheid worden onvermijdelijk financiële gevolgen.
a. Prijsstijgingen
Zoals eerder aangegeven hebben de prijsstijgingen ook invloed op onze gemeente. Het uitgangspunt is dat we niet automatisch alle ramingen indexeren, maar dat we waar nodig bijramen bij de begroting. Op die manier creëren we geen lucht in de begroting. We houden vast aan dit uitgangspunt. Waar nodig en waar het mogelijk was om in te schatten hebben we bij de onvermijdelijke budgettaire gevolgen een inschatting gemaakt van de benodigde hogere budgetten.
b. Structureel extra rijksmiddelen jeugdhulp
Halverwege 2021 heeft de arbitragecommissie (commissie van wijzen) uitspraak gedaan in het geschil tussen de gemeenten en het Rijk over de jeugdzorg. De uitspraak is duidelijk: het Rijk moet gemeenten compenseren voor het feitelijke tekort voor de jeugdzorg. Vanaf 2022 heeft het Rijk extra middelen beschikbaar gesteld voor de jeugdzorg (€ 2 miljoen in 2024, dit bedrag loopt af naar € 300.000 in 2027). Echter dit is telkens voor één jaar. Er zijn tot op dit moment nog geen structurele middelen toegevoegd aan het gemeentefonds. Op het aangeven van de toezichthouder (provincie Fryslân) hebben we deze middelen wel voor de volle 100% als een structurele bate opgenomen.
c. Nieuwe inkoopsystematiek jeugdhulp
Per 1 januari 2024 geldt een nieuwe inkoopsystematiek voor de jeugdhulp. Het is nog onduidelijk wat deze inkoop financieel gezien betekent voor onze gemeente. De prognose voor 2024 en verder is gebaseerd op de oude situatie. We monitoren de komende tijd wat de gevolgen zijn van de inkoopsystematiek. En bouwen weer nieuwe ervaringscijfers op de komende jaren.
d. Btw bruisplek
Voor de bruisplek staat nog een btw-vraagstuk open. Dit kan invloed hebben op het totale krediet dat beschikbaar moet worden gesteld, en daarmee op de structurele lasten.
e. Onderhoudsplannen accommodaties
Als naar aanleiding van het accommodatiebeleid blijkt dat een aantal accommodaties eerst nog niet verbouwd/nieuwgebouwd worden, dan moet daar wel de komende jaren onderhoud aan plaatsvinden. De onderhoudsplannen zijn op dit moment niet meer actueel en vraagt daarom een structurele dotatie aan de voorzieningen. De hoogte hiervan hangt samen met de keuzes in het accommodatiebeleid en is daarmee nu nog niet bekend.