Algemeen
Wij kijken bij nieuw beleid altijd wat het effect is op de gezondheid van onze inwoners. Dat kan gaan om de inrichting van de openbare ruimte, maar ook om economisch beleid, wonen of veiligheid.
Maatschappelijk effect H: Mensen kunnen omgaan met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen
We investeren in de bestaanszekerheid van mensen (zie thema 1.1 Meedoen). We zijn JOGG-gemeente (Jongeren op Gezond Gewicht), waarmee we specifiek inzetten op de gezondheid van jongeren. De buurtsportcoaches stimuleren bewegen voor allerlei doelgroepen. We zetten breder en intensiever in op preventie van verslaving. Zowel in preventie als in vroegsignalering, handhaving en hulp bieden. Daarom besteden we bij de uitvoering van de Notitie Preventie en Handhaving middelengebruik extra aandacht aan verslaving (bijvoorbeeld aan roken, gokken of drugs). We ondersteunen sportverenigingen om het alcoholgebruik in sportkantines te beperken en de leeftijdsgrens van 18 jaar te handhaven. We stimuleren en faciliteren positieve gezondheid in onze gemeente, o.a. door initiatieven voor bloeizones in de dorpen te ondersteunen (zie thema 4.10 Regiodeal), door buurtsportcoaches met bewegingsaanbod in de dorpen, door het project gezonde kantines, door te investeren in ontmoetingsplekken, door de 'gezonde huiskamer-bus' in de dorpen, door welzijn op recept en via een magazine voor inwoners met praktijkvoorbeelden.
Maatschappelijk effect I: Mensen ervaren dat rekening wordt gehouden met het proces van ouder worden
Het uitgangspunt is een leeftijdsvriendelijke gemeente, een inclusieve en toegankelijke omgeving die actief ouder worden promoot. Gericht op de fysieke omgeving (een groene buurt waar een ommetje mogelijk is, wonen op maat, toegankelijke openbare gebouwen, (openbaar) vervoer, parkeren voor de deur) en de sociale omgeving (meedoen, ontmoeten, maatschappelijke betrokken zijn). Daarnaast voeren we onze wettelijke taken uit op het gebied van langer zelfstandig thuis wonen voor ouderen in hun vertrouwde omgeving, met een goede kwaliteit van leven. Via het Gebiedsteam maken veel oudere inwoners gebruik van bv huishoudelijke zorg, woningaanpassingen, hulpmiddelen en vervoer. In het kader van de Friese samenwerkingsagenda werken we samen met andere gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoor, zorgaanbieders en woningbouwverenigingen o.a. aan domein overstijgende samenwerking (DOS) waarbij we kijken of de opbrengsten van investeringen van gemeenten vanuit de Wmo door het zorgkantoor gecompenseerd kunnen worden. We werken aan een website over dementie in Ooststellingwerf om inwoners zowel ‘de weg te wijzen’ als voor te lichten over de omgang met dementie. Er is speciale aandacht voor bewegen door ouderen, ook voor mensen met de aandoening dementie. Vrijwilligers bezoeken proactief inwoners van 75+ om hen te informeren en eventuele behoeften te signaleren. Waar nodig bieden we als gemeente geïndiceerde dagbesteding en waar gewenst en mogelijk helpen we mensen om een zinvolle daginvulling te vinden in het informele circuit (denk aan Welzijn op Dorpse Schaal).
We bieden mantelzorgondersteuning en -waardering. De mantelzorgconsulent van het gebiedsteam biedt informatie aan mantelzorgers en is aanspreekpunt voor mantelzorgers met ondersteuningsvragen. De mantelzorgconsulent houdt zich bezig met lotgenotencontact en het voorkomen van overbelasting. Er is ook aparte aandacht voor jonge mantelzorgers (zie opgave Goed Opgroeien). We subsidiëren het Alzheimercafé om inwoners die te maken hebben met dementie (waaronder veel mantelzorgers) te ondersteunen. In steeds meer dorpen is laagdrempelige dagbesteding, dit helpt mede om mantelzorgers te ontlasten. We zetten al het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers in de te ontwikkelen sociale kaart Ooststellingwerf. We onderzoeken hoe we ruimhartiger om kunnen gaan met aanvragen van inwoners voor mantelzorgwoningen en prémantelzorgwoningen (uit 3.6 collegeakkoord).
Maatschappelijk effect J: Mensen voelen zich veilig
Via de gemeenschappelijke regeling bekostigen we Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. We betalen mee aan de Kindertelefoon. We onderzoeken hoe we de werkwijze en leerpunten van de pilot MDA++ (samenwerkingsverband voor intensieve gezinshulp en integrale aanpak van huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling) kunnen borgen in de eigen gemeente en binnen bestaande samenwerkingsverbanden. Verder zetten we ons in om bepaalde thema's bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld via acties rondom Orange the world (geweld tegen vrouwen en meisjes), paarse vrijdag (seksuele- en genderdiversiteit) et cetera.
Maatschappelijk effect K: Mensen leven in een gezonde leefomgeving
We zetten in op een gezonde, beweegvriendelijke en leeftijdsvriendelijke omgeving en op het makkelijk maken van gezonde keuzes. In het programma Omgevingswet en -visie is gezondheid een vast onderdeel en opgenomen in de (concept) omgevingsvisie. In de aandachtsgebieden investeren we onder meer in de verbetering van de fysieke leefomgeving.