Bottum-up projecten in relatie tot de Streekagenda Zuidoost
Het project Plattelânsprojecten is gestopt en vervangen door het Iepen Mienskips Fûns. De gemeentelijke cofinanciering is vervallen, maar de doelstelling is niet gewijzigd.
De Streekagenda Zuidoost is opgesteld door de 5 gemeente Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland en Weststellingwerf, alsmede Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân. De Streekagenda geeft focus aan de uitvoering van projecten voor de ontwikkeling van Zuidoost op regionale schaal. Het is een groeimodel voor een regionale gebiedsgerichte aanpak en samenwerking, met als doel een leefbaar platteland. Het is ook een middel om de regionale samenwerking en gebiedsgerichte aanpak verder te versterken, met als doel de regio mooier te maken. Als overheden onderling, maar ook met maatschappelijke partners.
Binnen de werkgroep Wonen zijn er in 2017 twee regionale themasessies gehouden; (1) Kwaliteit en verduurzaming van de sociale woningvoorraad in samenhang met de particuliere voorraad en openbare ruimte en (2) Kernenbeleid in relatie tot demografische ontwikkelingen; opgave(n) voor de sociale woningvoorraad in de grotere kernen ten opzichte van de kleinere kernen. De beide sessies zijn een vervolg op het project "Investeringsstrategieën kwaliteitsverbetering en verduurzaming bebouwde omgeving" om de mogelijkheden te verkennen om als gemeenten, provincie, corporaties en huurdersorganisaties tot gezamenlijke investeringsstrategieën voor de sociale woningvoorraad te komen. De belangrijkste conclusie van de verkenning was dat er behoefte is aan verdieping, inzicht en stroomlijning binnen de bestaande overlegstructuur (cyclus van prestatieafspraken) om tot strategieën te komen.
De betrokken partijen hebben in 2018 in gezamenlijkheid de conclusie getrokken dat over thema (1) er de noodzaak is om een stap te maken over de energietransitie. Partijen achten het verstandig een stap verder te gaan en de discussie over ambitiebepaling en strategie niet op regionaal maar op provinciaal niveau te voeren. Over thema (2) zitten de partijen niet voldoende op één lijn om gezamenlijke stappen te zetten. De corporaties vragen om heldere regionale beleidskeuzes waaronder het gezamenlijk afspraken maken over het verstevigen van de kernen en elkaar daaraan houden. Gemeente vragen zich af of een gezamenlijk woningmarktonderzoek (ondersteunend aan kernenbeleid) noodzakelijk is. Zij geven aan voor een mogelijk vervolg voor het kernenbeleid nader in beraad te willen gaan. Dit thema reikt verder dan het wonen alleen; het gaat ook om het voorzieningenaanbod (waaronder ook wonen en zorg) en bereikbaarheid van de kernen, kortom leefbaarheid. Het vervolgtraject is hiermee afgerond.
Daarnaast is in 2018 het Streekagenda project Leefbaarheid (wonen en zorg) opgestart; het is een onderwerp dat ons allemaal raakt en waarbij regionale afstemming wenselijk is. Daarom is het opgenomen in de Streekagenda Zuidoost 2017-2019 met als doel visievorming en kennisdeling.