Integraal Veiligheidsbeleid
Op basis van het vastgestelde integraal veiligheidsbeleid stellen we jaarlijks een uitvoeringskalender op. Hierin staan voor het betreffende jaar de concrete acties en maatregelen ter uitvoering van het veiligheidsbeleid. Denk aan preventie woninginbraken en preventie overlast gevende jeugdgroepen. De acties realiseren we samen met alle betrokken partijen.
Crisisbeheersing
We werken samen met partners om risico’s te beheersen. Samen coördineren we ook de voorbereiding op hulpverlening bij incidenten en crises. De partners binnen de crisisbeheersing zijn vooral de brandweerzorg, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en de gemeentelijke organisatie (sectie bevolkingszorg). De gemeentelijke medewerkers die een rol hebben in de crisisbeheersing krijgen trainingen en doen oefeningen waardoor we goed zijn voorbereid op crisissituaties. De veiligheidsregio Fryslân heeft hierin de coördinatie. Als gemeente zorgen we ervoor dat het aanbod voor vakbekwaamheid ook aansluit bij de wensen en de behoeften van de medewerkers.
Uitvoeringsprogramma drugs en alcohol
In het najaar van 2018 is er een uitvoeringsprogramma gemaakt. Daarin staat wat we doen - samen met partners - tegen overlast door drugs en alcohol. Bijvoorbeeld een pilot met VNN, samen met het Gebiedsteam en jongerenwerk. We evalueren de resultaten en kijken wat beter kan.
Verkeerssituatie scholen
We inventariseren de verkeerssituatie bij alle scholen. Waar het beter kan, maken we een verbeterplan met de school en andere betrokkenen. Sowieso voeren we op school verkeerseducatieprojecten uit om het gedrag te verbeteren.
Handhavingsbeleidsplan
We vormen het bestaande handhavingsplan om tot een actueel VTH-breed (Vergunningverlening, toezicht en handhaving) beleidsplan. Daarin staat ook het strategisch beleid rond vergunningverlening.
Uitvoeringsplan handhaving parkeren
In het jaarlijkse uitvoeringsprogramma VTH staat ook de aanpak van parkeeroverlast.
Veiligheidsregio Fryslân(VRF)
Binnen de VRF werken Friese gemeenten, Brandweer Fryslân, GGD Fryslân en andere partners samen aan brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. De VRF werkt op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg aan veiligheid en het voorkomen, beperken en bestrijden van incidenten.
Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO)
Met de Fumo wordt beoogd de uitvoering van de milieuregelgeving te professionaliseren, te uniformeren en de afstemming met andere handhavingspartners (Justitie) te verbeteren. De FUMO voert voor de gemeente gedeeltelijk het omgevingsrecht uit: de vergunningverlening en het toezicht van het milieucomponent van grote en complexe bedrijven en instellingen.