Naast de strategische projecten Venekoten-Centrum te Oosterwolde, het Masterplan Regio Appelscha en het Biosintrum in Oosterwolde stellen we in dit programma de strategische ontwikkelingen binnen onze gemeente centraal. Het gaat om de visie op Samenleven, de Omgevingsvisie, de visie op demografische ontwikkelingen, de aanleg van snel internet, de Regio Deal en het Haerenkwartier. Deze onderwerpen zijn per thema verder uitgewerkt.
De baten en lasten van Programma 4 worden in de overige programma's verantwoord.
Programma 4 | Strategische projecten en ontwikkelingen
Thema 4.1 Venekoten Centrum Oosterwolde
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken- We willen dat de uitvoering van het centrumplan Oosterwolde volgens plan wordt afgerond om te werken aan een toekomstbestendig centrum.
- We willen dat inwoners, ondernemers en vastgoedeigenaren een duidelijke stem krijgen bij de herinrichting en planontwikkeling van winkelgebied.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktIn 2021 is in het winkelgebied van Oosterwolde gestart met de bedrijveninvesteringszone. De eerste maanden waren door corona een lastige start. Er is gestart met het opstellen van een detailhandelsvisie. Dit doen we samen met vastgoedeigenaren en de ondernemers in de winkelgebieden.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanSamen met een vertegenwoordiging van de vastgoedeigenaren en ondernemers is er structureel overleg met een afvaardiging van de Commerciële Club Ooststellingwerf en de Rabobank in het platform winkelgebied Oosterwolde. Er is op verschillende terreinen gewerkt aan een krachtig en prachtig winkelgebied van Oosterwolde. Er is stevig ingezet op de marketing en is er een start gemaakt met centrum management. Samen met de middelen uit de Regio Deal is ingezet op de versterking van ons winkelgebied in Oosterwolde.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktDe inwoner ervaart een levendig centrum waar veel wordt georganiseerd om de koopkracht te behouden en waar mogelijk te vergroten voor de ondernemers in het winkelgebied.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Structuurvisie 2010-2020-2030 Ooststellingwerf
- Masterplan Oosterwolde-centrum Venekoten-noord
- Eindrapport 'Samenwerken aan een Krachtig en prachtig winkelgebied van Oosterwolde'
Thema 4.2 Masterplan regio Appelscha
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken- We willen dat de uitvoering van het Masterplan Appelscha volgens plan wordt afgerond.
- We willen dat er een integrale visie wordt ontwikkeld op de ruimtelijke ontwikkeling van Appelscha waarin lopende projecten een plek krijgen.
- We willen onderzoeken in hoeverre toeristenbelasting kan terugvloeien naar de sector.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktDe oprichting van Coöperatie Appelscha regio 3.0 was het sluitstuk van Masterplan Regio Appelscha (2017-2020). De Coöperatie heeft in 2019 € 300.000 subsidie ontvangen voor de uitvoering van hun business- en marketingplan 2019-2020. De coöperatie heeft in 2020 een jaar uitstel gekregen om hun plannen uit te voeren (o.a. vanwege vertraging door coronamaatregelen). Het doel van de coöperatie is het promoten van recreatie en toerisme in onze gemeente en aangrenzende gebieden. Hierdoor stijgt het aantal bezoekers, de omzet per bezoeker en uiteindelijk de werkgelegenheid. Daarnaast faciliteert de coöperatie de samenwerking tussen haar leden, waardoor er gezamenlijk nieuwe toeristische producten kunnen worden ontwikkeld en er meer samenhang ontstaat in het aanbod.
De integrale visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Appelscha is als pilotproject opgepakt als onderdeel van de Omgevingsvisie. Dit zal een eerste oefening zijn om het werken in de geest van de nieuwe Omgevingswet gestalte te geven. Bij de ruimtelijke ontwikkeling van Appelscha zal de ontwikkeling van toerisme en recreatie een centraal aandachtspunt zijn, waarbij lopende projecten zoals doorontwikkeling van De Boerestreek en het vitaliseren van logiesaccommodaties een plaats krijgen.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanAls gemeente werken we aan de toeristische promotie en marketing van ons gebied en van de regio Zuidoost Friesland. Dit doen we op meerdere schaalniveaus. De Coöperatie Appelscha Regio 3.0 (hierna: de coöperatie) is verantwoordelijk voor de lokale marketing, de Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland (hierna: TRZF) voor de regionale marketing en Merk Fryslân voor het provinciale niveau. Anders gezegd: Merk Fryslân haalt de toerist naar de provincie, de TRZF brengt deze naar de regio en de coöperatie naar onze gemeente. De coöperatie heeft in 2019 een eenmalige subsidie ontvangen voor gebiedspromotie voor een periode van drie jaar, met mogelijkheid voor verlenging. Gelet op de positieve, maar tevens prille, resultaten is voor de periode 2022-2023 aanvullende financiële ondersteuning gevraagd. Als gemeente onderhouden we nauw contact met de coöperatie over de uitvoering en de resultaten van hun plannen.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktDe aandacht in diverse media voor Ooststellingwerf als toeristisch-recreatieve bestemming is groeiende. Ondernemers werken steeds meer samen aan promotie en marketing, zoals met het 'Buitensport Walhalla'. Mede hierdoor bleven het aantal dagrecreanten en het aantal toeristische overnachtingen, ondanks de corona maatregelen, redelijk op peil. De economische bestedingen die hiermee samenhangen zorgen voor het instandhouden en verbeteren van lokale voorzieningen en infrastructuur en voor werkgelegenheid en leefbaarheid.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Raadsbesluit Coöperatie Appelscha regio 3.0
- Masterplan Regio Appelscha (2017)
- Structuurvisie 2010-2020-2030 Ooststellingwerf
- Planvoorstel Coöperatie Appelscha regio 3.0 2022-2023
Thema 4.3 Biosintrum
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken- We willen dat het Biosintrum als uniek voorbeeld de verdere ontwikkeling van de BioBased Economy in Ooststellingwerf aanjaagt.
- We willen dat door de komst van het Biosintrum MBO-studenten en HBO-studenten naar Ooststellingwerf komen om onderwijs te volgen.
- We willen dat het Biosintrum ook een plek is voor toeristen en recreanten in onze gemeente.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktVeel bedrijven weten het Biosintrum te vinden. Helaas konden geplande workshops en congressen niet plaatsvinden door de coronamaatregelen. De stichting heeft het gebouw open kunnen houden voor studenten en zakelijke overleggen. Vooral voor studenten betekende dit een veilige plek om te studeren en binnen de regels de mogelijkheid andere studenten te ontmoeten.
Het ligt nog niet in de lijn van de verwachting dat toeristen en recreanten het Biosintrum bezoeken omdat de fietsroute over het Ecomunitypark helaas op korte termijn niet wordt gerealiseerd.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan- De stichting blijft bedrijven inspireren om zich te vestigen op het Ecomunitypark.
- De Regio Deal heeft bijgedragen aan de bekendheid voor studenten.
- De geplaatste 'taxiknop' in het Biosintrum draagt bij aan de bereikbaarheid waardoor onder andere studenten het Biosintrum eerder opzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat studenten juist tijdens de sluiting van de scholencampus een plekje zochten in het Biosintrum. Er was met in achtneming van de coronaregels voldoende plaats door het uitvallen van vergaderingen.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktDoor de aandacht te blijven vragen en nieuwe bedrijven te inspireren om zich te vestigen op het Ecomunitypark draagt dit bij aan de werkgelegenheid.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Structuurvisie Ecomunitypark 2012-2022
- Bestemmingsplan ecomunitypark
- Raadsbesluiten d.d. 17 oktober 2017 (Opzet Biosintrum), 25 januari 2020 (Projectplan Biosintrum) en 30 juni 2020 (Randvoorwaarden en scenario’s toekomst Biosintrum)
Thema 4.4 Participatie
Participatie
Terug naar navigatie - ParticipatieVanaf 2020 is het restant van het Participatiebudget (voor 2020 en 2021) opgenomen in de reserve Ambitiefonds en bij de Heroverwegingen 2022 is het Ambitiefonds opgegaan in de Algemene Reserve. Participatie is integraal onderdeel van de reguliere werkzaamheden. Daarom is bij de programmabegroting 2022 besloten dit thema te verwijderen.
Thema 4.5 Het Fonds 2018-2021
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenWe zien Het Fonds als onderdeel van de ontwikkeling van participatie in onze gemeente en willen het proces en de resultaten jaarlijks evalueren.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktIn 2021 hebben 14 leefbaarheidsinitiatieven in Ooststellingwerf een subsidie ontvangen voor de realisatie van hun project. In totaal is € 198.911 aan subsidie verleend.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanIn 2021 is het restant budget van 2020 bij de totale subsidiepot opgeteld. Er was daarmee een ruim budget.
Initiatiefnemers konden tussen 30 augustus en 17 september 2021 hun aanvraag indienen. Een onafhankelijke commissie heeft de aanvragen beoordeeld en een rangschikking aan het college van burgemeester en wethouders geadviseerd. Het college heeft dit advies overgenomen en op 15 december zijn de gelukkigen bekendgemaakt en in het zonnetje gezet. In december 2021 zijn de beschikkingen verstuurd en subsidies overgemaakt.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktDe inwoner heeft opgemerkt dat er gecommuniceerd is over Het Fonds en over de initiatieven die subsidie hebben ontvangen. Verder ziet de inwoner in zijn of haar buurt leefbaarheidsinitiatieven gerealiseerd worden die (mede) door Het Fonds mogelijk zijn gemaakt.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Algemene subsidieverordening Ooststellingwerf 2018
- De gewijzigde Subsidieregeling Het Fonds 2018-2021 is op 12 mei 2020 vastgesteld.
Thema 4.6 Visie op Samenleven (inclusief adviesraad)
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken- We willen de Visie op Samenleven 2020-2024 uitwerken in doe-agenda's per maatschappelijk effect waar concrete doelen in staan en een concreet en samenhangend 'pakket' aan interventies waarmee we de doelen willen realiseren. In 2020 zijn we begonnen met 5 doe-agenda's. In 2021 gaan we verder met volgende doe-agenda's.
- We willen het Gebiedsteam doorontwikkelen en positioneren zodat inwoners weten waarvoor en hoe ze bij het Gebiedsteam terecht kunnen.
- We willen onze grip op de uitgaven in het Sociaal Domein verder versterken en sturen op de uitgaven.
- Wij willen datagedreven handelen en goed monitoren waardoor gerichte interventies uitgezet worden.
- We willen de Adviesraad Sociaal Domein in stand houden.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereikt- We hebben prioriteiten gekozen voor de komende jaren door middel van de doe-agenda's.
- Door de samenwerking met inwoners en andere partners bij het uitvoeren van de doe-agenda's is er steeds meer een samenhangend pakket van interventies in plaats van losse acties van elke partij.
- We werken steeds meer integraal en ontschot en datagedreven.
- We zijn meer gefocust op effecten voor inwoners.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan- In samenspraak met inwoners, partners en de adviesraad sociaal domein stelden we voor vijf van vijftien maatschappelijke effecten een doe-agenda op. Een aantal andere effecten werd uitgewerkt in andere documenten, bijvoorbeeld de Woon(zorg)visie, de Omgevingsvisie en het Preventie- en Handhavingsplan middelengebruik.
- De uitvoering van deze doe-agenda's is in volle gang.
- De voorbereidingen voor de doe-agenda positieve gezondheid zijn in 2021 gestart.
- De subsidie-afspraken met Stichting Scala voor 2022 zijn gemaakt. Deze gaan over de bereikte effecten (outcome) en niet meer over activiteiten (input of output).
- De interne organisatie in het sociaal domein (beleidsteam) is afgestemd op ontschot en integraal werken (opgaveteams). Ook medewerkers van het Gebiedsteam doen hier aan mee.
- We hebben verhalen in woord en beeld gemaakt om te vertellen wat er allemaal gebeurt in de lokale samenleving en hoe dat past bij de Visie op Samenleven. We geven inwoners, vrijwilligers en samenwerkingspartners daarmee een podium met als doel hen te waarderen en anderen te inspireren.
- De doorontwikkeling van het Gebiedsteam is verder geconcretiseerd, waardoor een laagdrempelige toegang voor inwoners, zoveel mogelijk één aanspreekpunt per inwoner/huishouden, zo eenvoudig en snel mogelijke processen en versterking van het ontschot werken dichterbij kwamen.
- In 2021 zijn de voorbereidingen getroffen voor een communicatiestrategie zodat inwoners de weg weten naar het Gebiedsteam. Dit krijgt in 2022 zijn beslag.
- We brachten in 2021 vier keer een monitor sociaal domein uit, waarvan twee keer financieel én inhoudelijk. De monitor is opgezet conform de 15 effecten uit de Visie op Samenleven waardoor we meer gericht in de gaten kunnen houden op dat wat we doen ook helpt (datagedreven) en of we binnen de budgetten blijven. Daarnaast geeft de monitor gegevens over zorggebruik en -kosten, cliënttevredenheid en de kwaliteit van ondersteuning.
- We hadden regelmatig contact met de Adviesraad Sociaal Domein die ons diverse keren formeel en informeel adviseerde over ons werk. We faciliteerden de Adviesraad (o.a. leveren van een ambtelijk secretaris) om hun taak optimaal uit te voeren.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt- Inwoners, dorpen/buurten en partners uit de zorg, werk, onderwijs en welzijn merken dat zij invloed konden uitoefenen op de concrete inspanningen om de beoogde maatschappelijke effecten uit de visie te realiseren.
- Inwoners merken dat we ruimte geven voor eigen initiatieven en hen hierbij ondersteunen (bv door opbouwwerk).
- Inwoners merken dat de rol van de gemeente per onderwerp en per situatie verschillend is, op basis van de doelenboom uit de Visie op Samenleven.
- Inwoners merken dat het Gebiedsteam steeds beter bereikbaar, zichtbaar en toegankelijk is.
- Doordat wij cijfers en feiten over het Sociaal Domein goed op orde hebben kunnen we beter beleid maken en bijsturen. Daar plukken inwoners de vruchten van.
- Inwoners kunnen zich laten vertegenwoordigen door de Adviesraad en kunnen merken dat de Adviesraad hun belangen inbrengt en het beleid op die manier beïnvloedt.
Thema 4.7 Visie op demografische ontwikkelingen
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenWe gaan op korte termijn een visie formuleren over de wijze waarop de gemeente kan anticiperen op de demografische ontwikkelingen.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktDat er geen visie op demografische ontwikkelingen is opgesteld. Via mededeling #860 bent u hierover geïnformeerd.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanIn een themaraad van 8 december 2020 heeft het Fries Sociaal Planbureau een presentatie gehouden over de demografische ontwikkelingen in Ooststellingwerf. In april 2021 is de raad geïnformeerd dat er geen visie op demografische ontwikkelingen wordt opgesteld, gelet op vastgestelde visies en nog op te stellen visies waarin de demografische ontwikkelingen een belangrijke rol spelen. In 2023 wordt gemonitord hoe de (bestaande) visies zich verhouden tot de te verwachten demografische ontwikkelingen.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktHet niet opstellen van een visie op demografische ontwikkelingen heeft niet geleid tot nadelige gevolgen voor de inwoner.
Thema 4.8 Glasvezel
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenWe willen ons maximaal inzetten op de aanleg van glasvezel in de hele gemeente.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktDe gemeente Ooststellingwerf is een van de eerste landelijke gemeente die volledig worden verglaast. Iedereen kan beschikken over een breedband internet verbinding via glasvezel en in sommige gebieden hebben inwoners zelfs keuze.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanDe aanleg in de grijze gebieden (gebieden waar minimaal een breedbandvoorziening beschikbaar is) is aan de markt. Wij hebben hierin vooral een faciliterende rol gehad als toezichthouder van de openbare ruimte.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktAlle inwoners konden merken dat er aanbod is om aan te sluiten op glasvezel en mogelijk ziet men dat er gewerkt is aan de aanleg van glasvezel in de openbare ruimte. Daardoor is diezelfde inwoner digitaal ontsloten op het glasvezelnetwerk. Dit thema kan worden afgesloten als een strategisch project, nu alles in de uitvoering zit.
Thema 4.9 Omgevingswet, bestemmingsplannen
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenWe zorgen voor een adequate- en brede invoering (intern en extern) van de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2023 in werking zal treden.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktIn 2021 is de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw verschoven van 1 juli 2022 naar 1 januari 2023.
De invoeringsdatum is het afgelopen jaar niet van invloed geweest op de voorbereidingen die nodig zijn voor een adequate en brede invoering van de Omgevingswet. Er is in algemene zin een flinke inspanning verricht in de voortgang en soms ook afronding van de vele acties en projecten die genoemd staan in het Uitvoeringsprogramma Omgevingswet 2020-2024. Hieronder geven we een opsomming van de bereikte resultaten.
- De kennis van en bekendheid met de Omgevingswet is onder medewerkers en bestuur nog meer toegenomen.
- We hebben naast de vakinhoudelijke opleidingen ook een start gemaakt met de voorbereiding van de organisatie op het Anders Werken onder de Omgevingswet.
- We hebben nagenoeg alle acties genoemd in het geactualiseerde Uitvoeringsprogramma Omgevingswet 2021-2024 als organisatie opgepakt of gaan die op korte termijn oppakken. We blijven ons daarbij in ieder geval richten op de minimale wettelijke verplichtingen.
- We hebben flinke stappen gezet ten aanzien van de digitale vereisten van de Omgevingswet.
- We hebben voortgang geboekt ten aanzien van het nieuwe juridische instrumentarium van de Omgevingswet.
- De OWO-samenwerking is nog intensiever geworden met als ultiem resultaat dat er OWO-breed een aantal, in het kader van de Omgevingswet, verplichte raadsbesluiten gezamenlijk is voorbereid met een uniforme inhoudelijke insteek.
Vanaf de zomer 2019 is gestart met de voorbereidingen voor de Omgevingsvisie Ooststellingwerf en dit proces is in 2021 afgerond. Nu ligt er een brede visie die voldoet aan de vereisten van de Omgevingswet.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaan- We hebben de basistraining Omgevingswet voor OWO-medewerkers afgerond. We hebben daarnaast een aantal themasessies over de Omgevingswet voor de gemeenteraad georganiseerd.
- We hebben OWO-breed het omgevingsspel aangeschaft en dit ook een aantal keren gespeeld. Door het spelen van dit spel wordt op een laagdrempelige en speelse manier nader kennis gemaakt met de Omgevingswet en de achterliggende intenties bekeken vanuit de nieuwe manier van werken (integraal kijken, gericht op samenwerken, denken vanuit de ja-mitsgedachte).
- We hebben OWO-breed een participatiewijzer voor inwoners opgesteld.
- We zijn met onze nieuwe systemen inmiddels aangesloten op het DSO-LV (Digitale Stelsel Omgevingswet, landelijke voorziening). We zijn gestart om de nieuwe systemen te vullen, in te regelen en we doorlopen oefensessies.
- We hebben na een uitvoerig en breed participatieproces op 23 november 2021 onze nieuwe Omgevingsvisie vastgesteld.
- We hebben mooie (inhoudelijke) stappen gezet ten aanzien van de pilot omgevingsplan Appelscha.
- We hebben de gemeenteraad een aantal verplichte besluiten in het kader van de Omgevingswet laten nemen over het (bindend adviesrecht, verplichte participatie, delegatiebesluit en de verordening nadeelcompensatie).
- We hebben vanuit de OWO-beleidstafel Omgevingswet een gezamenlijke OWO-raad georganiseerd over de Omgevingswet.
- Vanuit de Omgevingswet-samenwerking in Fries verband zijn de afspraken met de ketenpartners opgepakt en nader uitgewerkt. De definitieve afspraken worden nog dit jaar aan de Friese gemeenten aangeboden.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktVeel van de acties rondom de Omgevingswet zijn nu nog in hoofdzaak intern gericht. Wanneer er meer zekerheid is over de definitieve datum van inwerkingtreding zal ook de externe communicatie veel intensiever opgepakt worden.
Inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en anderen zijn wel nadrukkelijk betrokken geweest bij de totstandkoming van de Omgevingsvisie Ooststellingwerf. Deze strategische lange termijnvisie voor de fysieke leefomgeving is via een uitgebreid participatieproces opgesteld en geeft onder andere duidelijke kaders voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen binnen onze gemeente.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Uitvoeringsprogramma Omgevingswet 2021-2024
- Nota van Uitgangspunten Omgevingsvisie Ooststellingwerf
- Omgevingsvisie Ooststellingwerf (23 november 2021 vastgesteld in de gemeenteraad)
Thema 4.10 Regio Deal Zuidoost Friesland
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenRegio Deal Zuidoost Friesland
Medio juli 2020 hebben de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Opsterland, Smallingerland en Heerenveen en de Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân een Regio Deal gesloten met het rijk. De vaststelling van de Regio Deal betekent een investering van € 30 miljoen in de regio Zuidoost Friesland in de komende vier jaar. Het Rijk levert een bijdrage van € 15 miljoen en de regio Zuidoost Friesland investeert met bestaande projecten en plannen de andere € 15 miljoen.
De Regio Deal Zuidoost Friesland versterkt de regionale centra, zorgt samen met de mienskip voor levendige kleine(re) kernen en het welzijn van de inwoners voor vitale kernen. De Regio Deal zet een plus op de integrale gebiedsontwikkeling beekdalen, gaat aan de slag met een robuust watersysteem en zet in op goede bodemgesteldheid, waterkwaliteit en biodiversiteit voor een veerkrachtig landschap. Met de thema’s duurzame lokale energie en ‘het gastvrije andere Friesland’ legt de Regio Deal verbinding tussen de dorpen en het landschap. Voor de Regio Deal onderzoekt het Fries Sociaal Planbureau de regionale brede welvaart.
Alle betrokken partners in de regio trekken een aantal projecten. In dit thema beschrijven we uitsluitend de projecten waarvoor de gemeente Ooststellingwerf projecttrekker is. De projecttrekker is primair verantwoordelijk voor de inhoud, organisatie, planning, communicatie, financiën en verantwoording. Daarbij altijd rekening houdend met de regionale context.
Zorgeconomie
Met het project Zorgeconomie willen we als regio inzetten op een leefbare regio waar onze inwoners prettig kunnen (blijven) wonen en werken. Prettig wonen heeft niet alleen te maken met een goed onderhouden huis, een toegankelijk winkelcentrum of voldoende ontmoetingsplekken. Dit gaat erover wat we als regio kunnen doen om de sociaal maatschappelijke uitdagingen tegemoet te treden. Met alle partners binnen de Regio Deal Zuidoost Friesland ontwikkelen we een uitvoeringsprogramma Zorgeconomie. Dit uitvoeringsprogramma speelt in op regio specifieke vraagstukken zoals vergrijzing en ontgroening. Door het ontwikkelen van nieuwe concepten en preventieve ondersteuning aan inwoners en met name ouderen kan gevraagde zorg worden uitgesteld waardoor kosten worden bespaard. We besteden met het project Zorgeconomie aandacht aan de sociale vraagstukken binnen de kernen in Zuidoost Friesland. Een meer betrokken mienskip en sterkere sociale cohesie in de dorpen kunnen we alleen bereiken als we naast een fysieke aanpak ook kiezen voor een sociale inzet. Door deze koppeling kiezen we voor een integrale en meer samenhangende en duurzame aanpak. We willen met de mienskip de ontwikkelkansen voor zorg en welzijn oppakken. Met als doel dat oud en jong elkaar helpen en formele en informele zorg elkaar versterken. We willen dat onze (oudere) inwoners goed kunnen wonen en de juiste zorg op de juiste plaats en tijd kunnen ontvangen of halen. Om voldoende zorg te kunnen bieden, is voldoende goed geschoold personeel noodzakelijk. We werken toe naar een Blue Zone voor positieve gezondheid en behoud en versterking van de mate van Geluk.
Winkelgebied Oosterwolde
De regionale kernen hebben een belangrijke voorzieningenfunctie voor de vele kleine dorpen in de regio. Deze voorzieningen staan zowel qua omvang als kwaliteit onder druk. Ook is de sociale cohesie in deze kernen minder groot dan in de kleinere dorpen. Om de cohesie te vergroten en de voorzieningenfunctie van regionale kernen te behouden en te versterken, komt er een sociaal-fysieke aanpak in de drie grotere kernen Wolvega, Gorredijk en Oosterwolde en in Akkrum en Jubbega. De sociale cohesie wordt vergroot door de mienskip te betrekken en ontmoetingsplaatsen te realiseren, de winkelcentra te vitaliseren (o.a. het tegengaan van leegstand) en het toevoegen van andere winkelconcepten. Hier wordt samen met de inwoners en ondernemers uitvoering aan gegeven. Door de Regio Deal Zuidoost Friesland kan er meer gelijktijdig en integraal aangepakt worden. Oosterwolde is één van de sterke regionale kernen binnen Zuidoost. Om die reden werkt Oosterwolde aan een Masterplan Oosterwolde waarin een structurele versterking van het centrum centraal staat. Onderdeel van het centrumgebied zijn verouderd en hebben een onaantrekkelijke uitstraling, o.a. door matig onderhoud en leegstand. Dit moet worden aangepakt.
Uitvoeringsprogramma Recreatie & Toerisme
Het project ‘het gastvrije andere Friesland’ heeft als doel een slimme groei van toerisme te realiseren. We pakken dit op binnen de context van de Regio Deal. Dit betekent dat we in Zuidoost Friesland een optimale balans willen ontwikkelen tussen toeristische druk en de draagkracht van de leefomgeving. Dit doen we, onder andere, aan de hand van een toeristische ontwikkelstrategie waarin de route naar die balans wordt uitgestippeld. Dit project geeft bovendien een impuls aan de bestaande regionale samenwerking tussen organisaties en netwerken van ondernemers, toerisme en recreatie platforms, Provincie Fryslân en de vijf betrokken regiogemeenten.
Leer- en kenniscentrum Bodem
Het LKC-Bodem sluit met name aan op het veerkrachtig landschap en daarmee op maatschappelijke vraagstukken die gerelateerd zijn aan bodemgesteldheid, waterkwaliteit en biodiversiteit. Het Rijk wil dat in 2030 alle landbouwgronden duurzaam worden beheerd. Om dat te realiseren moeten we meer innoveren, nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, kennis over duurzaam bodembeheer verspreiden en meer bewustwording creëren. Het LKC-Bodem draagt bij aan al deze terreinen. Het LKC-Bodem zal onderdeel worden van een breder in Noord-Nederland opgezette strategie en samenwerking voor praktijkgericht onderzoek naar duurzaam beheerde bodems.
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktZorgeconomie
Met het project Zorgeconomie zetten we als regio in op een leefbare regio waar onze inwoners prettig kunnen (blijven) wonen en werken. Met alle partners binnen de Regio Deal Zuidoost Friesland is het uitvoeringsprogramma Zorgeconomie ontwikkeld. Doel is om met de inwoners de sociaal maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Met dit uitvoeringsprogramma is Zorgeconomie in de uitvoeringsfase gekomen en zijn verschillende werkgroepen opgericht.
Winkelgebied Oosterwolde
Na een lastige start in 2021 door de corona maatregelen hebben ondernemers een goede periode gehad. Er wordt samengewerkt aan de uitvoering van het Biz-plan voor een krachtig en prachtig winkelgebied van Oosterwolde. Leegstand van winkelpanden is minder zichtbaar door invulling en/of bestickering van leegstaande panden. De eerste aanzet is gemaakt voor het opstellen van een detailhandelsvisie. Deze zal in het eerste kwartaal van 2022 worden opgeleverd.
Uitvoeringsprogramma R&T
Er is een concept ontwikkelstrategie opgesteld. Via onze partner Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland (TRZF) zijn concrete acties uitgezet gericht op doorontwikkeling van de marketingstrategie. De eerste TOP's zijn geopend.
Leer- en Kenniscentrum Bodem
In samenwerking met studenten van diverse ROC’s is het terrein rondom Biosintrum ingemeten en zijn een aantal terreintekeningen gemaakt. Vervolgens heeft het grondverzet plaatsgevonden en zijn de verharde paden waarop de bakken voor de Mesokosmossen komen te staan aangelegd. De voetgangerspaden zijn bestraat met klinkers gemaakt met olifantsgras. Het ontwerp en testen van de Mesokosmosbak is uitgevoerd. Dit was een stageopdracht voor een HBO-student. Aan de hand van de technische specificaties is een materiaalstudie voor de bak verricht en is er uiteindelijk een op schaal geproduceerd prototype van de Mesokosmos gemaakt. In juli is het eerste prototype van de Mesokosmos bij Biosintrum gearriveerd. Het digitaal loket en kennisbank www.kenniscentrumbodem.nl is eind september 2021 gelanceerd tijdens het congres: ‘De Bodem als basis’.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanZorgeconomie
Het uitvoeringsprogramma kent drie thema’s: Positieve Gezondheid (in samenhang met de Bloeizones), Gezond en Veilig ouder worden en Werkgelegenheid in de zorg.
- Positieve gezondheid en Bloeizone: elke gemeente in Zuidoost Friesland wijst één dorp aan om daar, samen met de partners een bloeizone te ontwikkelen door met (één van) de principes van Positieve Gezondheid en de Blue Zones aan de slag te gaan. Bepaald is dat de focus komt te liggen op ouderen in de leeftijdsgroep 65 – 80 jaar. In Ooststellingwerf is gekozen voor het dorp Haulerwijk omdat diverse partners in het dorp hier warm voor lopen en er al beginnende initiatieven zijn. Het HANNN (Healthy Ageing Network Noord Nederland) en het FSP (Fries Sociaal Planbureau) zijn hierin kennispartners.
- Doorontwikkeling Atelier Sociaal Domein: HBO-studenten zijn vanaf september 2021 vanuit de methodiek van Design Thinking aan de slag gegaan met het onderwerp Positieve Gezondheid (met de focus op ouderen), waaronder dementievriendelijke gemeente. MBO-studenten sluiten vanaf 2022 aan bij het Atelier. Studenten werken in het Atelier samen met de gemeente en betrokken organisaties, zoals Scala en Albert Heijn aan concrete initiatieven om de positieve gezondheid van ouderen te versterken.
- Werkgelegenheid: Dit thema is nog in de opstartfase. De werkgroep Werkgelegenheid en Projectrealisatie met als aandachtsgebied zorg is in oprichting. Het idee is dat deze werkgroep verder inhoud aan het thema werkgelegenheid in de zorg (human capital) gaat geven en gaat werken aan een krachtenkaart.
In totaal is een rijksbijdrage van € 525.000 gereserveerd voor dit project. Van de rijksbijdrage is in 2021 € 4.000 inclusief BTW besteed aan de doorontwikkeling Atelier Sociaal Domein. Het eerste deel van de rijksbijdrage wordt in de eerste helft van 2022 opgevraagd.
Winkelgebied Oosterwolde
Door de start van de Bedrijveninvesteringszone in 2021 en de bijdrage van de regiodeal is er ingezet op een krachtig en prachtig winkelgebied van Oosterwolde. Er is stevig ingezet op de marketing en gestart met centrummanagement, waarbij wordt ingezet op het verminderen van de zichtbaarheid van leegstaande panden door invulling op bestickering. Er is gestart met de voorbereidingen voor de detailhandelsvisie.
De rijksbijdrage van € 100.000 inclusief BTW is eind 2021 opgevraagd bij de regiokassier, maar in 2021 nog niet ontvangen. Van de rijksbijdrage is in 2021 € 6.000 inclusief BTW besteed aan de detailhandelsvisie.
Uitvoeringsprogramma Recreatie & Toerisme
Binnen het uitvoeringsprogramma wordt gewerkt aan drie onderdelen: Regionale ontwikkelstrategie, doortonwikkeling uitvoeringsprogramma Ervaren-Turf en doorontwikkeling marketingstrategie.
- Regionale ontwikkelstrategie: er ligt een concept ontwikkelstrategie. Deze geeft aan wat passende ontwikkelingen zijn die groei en brede welvaart stimuleren en waarbij ook rekening wordt gehouden met de leefbaarheid en draagkracht van de bestemming. We werken nu aan een bijpassende uitvoeringsagenda gericht op de bovenlokale en gemeenschappelijke opgaven.
- Doorontwikkeling uitvoeringsprogramma Ervaren-Turf. Vanuit dit lopende project wordt gewerkt aan de diverse projecten, deze worden voortgezet binnen de regiodeal. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van TOP’s (toeristische overstappunten), entrees en toeristische routes.
- Doorontwikkeling marketingstrategie. TRZF is een belangrijke partner in de toeristische marketing van onze regio. We hebben een subsidie verleend aan TRZF voor de uitvoering van het projectplan gericht op meer productontwikkeling, het optimaliseren van het gastheerschap en behalen van marketingresultaten. Deze subsidie is onder meer gebruikt voor het opzetten van een reviewcampagne, de inzet op de zakelijke markt en diverse workshops voor ondernemers.
In totaal is een rijksbijdrage van € 1.000.000 inclusief BTW gereserveerd voor dit project. Het eerste deel van de rijksbijdrage van € 170.000 inclusief BTW is in 2021 ontvangen. Van de rijksbijdrage is in 2021 € 135.000 inclusief BTW besteed aan een subsidie TRZF en de regionale ontwikkelstrategie.
Leer- en kenniscentrum Bodem
We hebben een subsidie verleend aan het Biosintrum en een subsidie verleend aan Van Hall Larenstein voor de inrichting van de onderzoekstuin, de coördinatie en de update van de website. In totaal is een rijksbijdrage van € 1.500.000 gereserveerd voor dit project. Het eerste deel van de rijksbijdrage van € 750.000 inclusief BTW is in 2020 ontvangen. Ultimo 2021 is € 750.000 inclusief BTW aan subsidie verleend.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktZorgeconomie
Er zijn drie online kennissessies Zorgeconomie georganiseerd die bezocht zijn door ambtenaren en andere geïnteresseerden. Daarnaast is er ten aanzien van Atelier Sociaal Domein in september 2021 een vijfde groep studenten begonnen in het Biosintrum. Er sluiten steeds meer studierichtingen én scholen aan, inmiddels NHL Leeuwarden, Hanze Groningen en Stenden Emmen. Bloeizone Haulerwijk gaat aan de slag met ondersteuning van HANN en de gemeente om een bloeizone te ontwikkelen.
Winkelgebied Oosterwolde
De inwoner ziet minder leegstand door invulling van panden of door het bestickeren van leegstaande panden.
Uitvoeringsprogramma Recreatie & Toerisme
De eerste TOP (toeristische overstappunten) in Bakkeveen is feestelijk geopend. De marketing en promotie leidt toeristen naar onze regio, hetgeen het draagvlak onder onze voorzieningen versterkt (zoals wandelpaden, horeca e.d.), wat weer positief is voor de leefbaarheid.
Leer- en kenniscentrum Bodem
Het project is primair gericht op studenten/leerlingen in Friesland (van Hall-Larenstein, Nordwin College en AOC Terra). Zij zijn de toekomstige gebruikers (en ondernemers) van het landelijk gebied (natuur en landbouw). Studenten zijn betrokken bij het inmeten van het terrein rondom Biosintrum, het maken van terreintekeningen, en het ontwerp en testen van de Mesokosmosbak.
Op 12, 13 en 14 oktober 2021 heeft het congres ‘De Bodem als Basis’ plaatsgevonden. Hier waren agrariërs, adviseurs, beleidsmedewerkers, betrokken burgers en onderwijsinstellingen aanwezig om met elkaar te spreken over de kansen van een gemeenschappelijk landbouwbeleid.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Dealtekst Regio Deal Zuidoost Friesland juni 2020
Thema 4.11 Haerenkwartier
Wat willen we bereiken
Terug naar navigatie - Wat willen we bereikenDe wijk Haerenkwartier wordt een moderne toekomstbestendige wijk, waarbij de gemeente rekening heeft gehouden met het inrichten van de wijk op een klimaatrobuuste en duurzame wijze. Het woningaanbod past bij de demografische ontwikkelingen en draagt bij aan de verbetering en verduurzaming van het woningbestand in Ooststellingwerf. De bewoners van de wijk ontmoeten elkaar en zijn trots op hun wijk en medebewoners. Ze voelen eigenaarschap en dragen naar vermogen actief bij aan een nette, gezellige en leefbare wijk. Professionals zijn zichtbaar en bekend en bieden ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben. Ze kennen de wijk en de bewoners waardoor vroegsignalering mogelijk wordt en vormen een sluitende keten van zorg en ondersteuning
Wat hebben we bereikt
Terug naar navigatie - Wat hebben we bereiktIn 2021 zijn alle woningen in het Haerenkwartier vervangen door energieneutrale en gasloze woningen. Alle bewoners die kozen te blijven zijn verhuisd naar hun nieuwe woning. Bewoners zijn over het algemeen zeer tevreden en hebben vertrouwen in de samenwerkende partijen. In 2022 staat de realisatie van de openbare ruimte gepland.
Vanaf oktober 2021 is de Buurthuiskamer Het Ketelhuis geopend. Een coördinator van het Leger des Heils organiseert van daaruit activiteiten voor de buurt en activeert bewoners te participeren of zelf initiatief te nemen. Zo ontstaat een ontmoetingsplek die bijdraagt aan bewonersparticipatie en de sociale cohesie in de wijk. Daarnaast kunnen professionals de locatie gebruiken als werkplek of uitvalsbasis voor hun werk in de wijk.
Wat hebben we daarvoor gedaan
Terug naar navigatie - Wat hebben we daarvoor gedaanMet alle verschillende partners hebben we de woningbouw in afstemming gerealiseerd. Als gemeente hebben we daarvoor het Gebiedsteam aangehaakt en een ondersteuner van het Leger des Heils ingezet om snel en adequaat op te kunnen treden als problemen werden gesignaleerd. Dit om de verhuizingen soepel te laten verlopen en bewoners te kunnen ondersteunen waar nodig.
Bijzonder aan het project was dat het proces van sloop van de oude woning tot en met het terugverhuizen naar de nieuwe woning ca. 8 weken in beslag nam. Een razendsnelle bouw wat de overlastperiode voor bewoners aanzienlijk heeft verkort. Door overal waar nodig ondersteuning te bieden of mee te denken met bewoners is geprobeerd de overlast tot het minimale te beperken.
Er is overleg gepleegd met partijen en de klankbordgroep van bewoners om het ontwerp voor de openbare ruimte te maken en aan te laten sluiten bij de woningbouw en wensen van bewoners. Het bestek gaat begin 2022 de markt op.
Om de ondersteuning van bewoners en de signalen van (het ontstaan van) problemen te bestendigen is een businesscase gemaakt voor de Buurthuiskamer Het Ketelhuis. Hierdoor kon het Leger des Heils daar vanaf oktober 2021 van start. Deze inzet loopt in ieder geval tot september 2024 en wordt gedekt vanuit Aandachtsgebieden.
Wat heeft de inwoner daarvan gemerkt
Terug naar navigatie - Wat heeft de inwoner daarvan gemerktDe inwoner in het algemeen heeft gemerkt dat er in zeer korte tijd een nieuwe wijk is gebouwd. Oude woningen maakten binnen ca. acht weken plaats voor nieuwe woningen. Bewoners van de wijk zelf hebben een nieuwe woning kunnen betrekken en ervaren hoe het is om in een goed geïsoleerde, energieneutrale en gasloze woning te wonen. Tijdens het proces van verhuizen hebben ze waar nodig ondersteuning kunnen krijgen en zijn we nauw met ze opgetrokken. Bewoners die deelnamen aan de klankbordgroep hebben gemerkt dat ze invloed hebben gehad op het ontwerp van hun eigen wijk. Bovendien merken ze dat er vanuit de Buurthuiskamer Het Ketelhuis meer en nieuwe activiteiten worden georganiseerd en dat ze als bewoners worden benaderd om zelf actief bij te dragen aan een leefbare wijk.
Beleidskaders
Terug naar navigatie - Beleidskaders- Ontwikkelrichting Wijkvernieuwing Haerenkwartier, vastgesteld 20 februari 2018
- Raadvoorstel Regenwater Haerenkwartier, vastgesteld 18 juni 2019
- Plan van aanpak Aandachtsgebieden Ooststellingwerf 2020-2023, vastgesteld 15 oktober 2019